Voetentuin

voor stralende voeten & handen

Weetje over voeten en handen


Verzorgde nagels

Knippen van teennagels is een kunst!

Vaak door verkeerd knippen kunnen complicaties ontstaan aan de nagels, denkende aan ingroeiende nagel(s), schimmelnagel(s), verkeerde groei van de nagel(s) en likdoorn(s) onder de nagelplaat of in de nagelwal. 

Knip de grootste teennagel altijd recht af en nooit korter dan het uiteinde van de nagelwallen. De overige teennagels mogen met de vorm mee geknipt worden en ook nooit korter dan het uiteinde van de nagelwallen.

Om de nagel gezond te krijgen en te houden worden na het knippen de nagels gepolijst om de nagelplaat glad te maken. Vervolgens wordt de nagelomgeving schoongemaakt om vuil van buitenaf en slijpsels van de behandeling te verwijderen. 


Schrale en droge huid 

De huid kan zowel in de zomer als de winter droog en schraal worden.

In de zomerperiode is de lucht buiten warmer waardoor onze voeten ook meer kans krijgen om uit te drogen met gevolg een schrale en droge huid.  

Door de koude buitenlucht in de winterperiode droogt de huid sneller uit. De huid moet dan goed worden beschermd. Ook een droge lucht binnenshuis, bijvoorbeeld door centrale verwarming, en het dik aankleden in de winter bevorderen het uitdrogen van de huid.

Deze omstandigheden kunnen een schrale of geïrriteerde huid tot gevolg hebben evenals jeuk, ruwe plekjes en kloofjes. Goed en op tijd uw voeten insmeren met een voetencrème is daarom het advies.

Eelt

Eelt wordt veroorzaakt door langdurige wrijving aan de huid. Het eelt beschermt de opperhuid (bovenste laag) tegen beschadigingen. Teveel eelt kan pijnlijk zijn.

In de herfst en de winter dragen we iedere dag dichte schoenen en vaak met sokken. Wanneer de sokken en schoenen geen goede pasvorm  hebben – te klein of te groot – zal de wrijving aan de huid meer zijn, met gevolg dat meer eelt geproduceerd wordt.

Draag daarom sokken van een natuurlijk materiaal – katoen of wol – en schoenen van leer met een goede pasvorm.

wij kunnen het overtollige eelt op een verantwoorde wijze verwijderen en u advies geven wat u zelf thuis kunt doen om eeltvorming te minimaliseren.


Kloven 

Kloven zijn scheurtjes in de huid. Ze komen vaak voor aan de hielen, de bal van de voet en onder de voet bij de tenen. Kloven kunnen pijnlijk zijn.

Kloven ontstaan in de winter door de koude en vochtige lucht en in de zomer door de warme en droge lucht. Hierdoor drogen de voeten uit en maken ze meer eelt aan dan normaal. Door de uitdroging en de extra eeltvorming scheurt de huid en zo ontstaat de kloof.

Uitdroging van de huid voorkomt u door de juiste materialen te dragen, schoenen van leer en sokken van een natuurlijk materiaal bijvoorbeeld wol of katoen, en de voeten dagelijks in te smeren met een voetencrème die bij het seizoen hoort.

Toch kloven? Laat ons de kloven behandelen en het overtollige eelt verwijderen. Daarnaast twee keer per dag de kloven insmeren met klovenzalf. De ingrediënten van deze zalf zorgen dat de kloof binnen 14 dagen kan genezen.

 

Ingroeiende teennagel(s)

De grootste risicofactor voor het ontstaan van een ingroeiende teennagel is de druk door slecht passende schoenen of sokken, het verkeerd en/of te kort knippen van nagels of een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie.

Door zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper het nagelbed in.

Wij helpen u graag van de ingroeiende nagel af op een verantwoorde wijze en we geven advies om de kans op herhaling te verminderen.  


Likdoorn(s)

De voeten staan dagelijks onder veel druk en wrijving. Het grootste deel van de dag zijn ze verpakt in schoenen en moeten ze het volledige lichaamsgewicht dragen.

Beweging hierbij zorgt voor wrijving en nog meer druk.

Bij goed passende schoenen hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Als de schoen niet goed past, of de huid verzwakt is, kunnen likdoorn(s) zich ontwikkelen. 

De likdoorn onder de voet kan vrijwel volledig voorkomen worden door goed passende schoenen te dragen en goed op te letten dat er geen gevoelige plekken op de voet zijn die pijnlijk aanvoelen.

Hoe herkent u een likdoorn?

Wanneer u een speldenprik voelt op de gevoelige plek bij druk, dan is het bijna altijd een likdoorn.

Wij helpen u graag van de likdoorn(s) af op een verantwoorde wijze en geeft advies om de kans op herhaling te verminderen